یه استارتاپپ چگونه ارزش گذاری می شه؟
ارزش گذاری یه استارت آپ به معنی ارزشی که در آینده به اون افزوده می شه پس این قضیه برای مالکان یه استارت آپ یا کارآفرینی که اون رو راه اندازی کرده بسیار مهمه. از اونجایی هم که قیمت گذاری روی یه شرکت یا یک استارت آپ بر اساس فرضیات و حدسیات انجام می گیره ممکنه در آینده ارزش واقعی اون محقق یابد یا اینکه برعکس هیچ گاه اون ارزش گذاری اون صحیح نباشه. ارزش گذاری یه استارت آپ از این جهت اهمیت داره که صاحب اصلی اون باید دقیقا بدونه در ازای سرمایه ای که قراره دریافت کنه چه میزان از سهام استارتاپ اش رو باید در اختیار سرمایه گذاران دیگه قرار بده. در مرحله اولیه راه اندازی یه استارتاپ ممکنه ارزش اون نزدیک به صفر باشه اما ارزش گذاری استارت آپ باید رقمی بسیار بالاتر از این باشه. به دلیل اینکه در آینده برای جذب سرمایه گذاران نمی تونین ارزش فعلی استارتاپ تون رو به اون ها بگن. در واقع ارزش گذاری روی استارت آپ ها پتانسیل رشد اش رو تعیین می کنه، نه ارزشی که هم اکنون داره. به طور کلی ارزش گذاری یه استارت آپ بر اساس هزینه های اولیه اون، رقبای موجود، آینده استارت آپ مورد نظر و فرصت هایی که پیش روی اونه انجام می شه. در مرحله اول هزینه های اولیه رو میشه از مبالغی که قراره از برای جذب نیروی انسانی، آزمایش ها، آنالیز ها، تبلیغات و جذب مخاطب، تحقیقات بازار و تولید محصول اولیه خرج شه به صورت تخمینی محاسبه کرد.
در مرحله بعد باید تمرکز را روی شناسایی رقبا بگذاریم. البته که ذات یک استارتاپ بدون رقیب است ولی باید به رقبای احتمالی یا رقبایی که همین الان وجود دارند هم توجه ویژه ای کرد. به عنوان مثال ممکن است هم اکنون استارتاپ شما رقیبی داشته باشد که همان نیاز را با ارائه محصول دیگری رفع می کند. پس با بررسی رقبا هم می توان حدودی و به صورت تخمینی متوجه ارزش آن ها شد. با پیش بینی آینده و اینکه ممکن است چه اتفاقاتی برای استارت آپ تان بیافتد هم می توان ارزش آن را تخمین زد. اینکه روند جذب مخاطب یا فروش محصول یا خدمت ارائه شده به چه صورتی است هم برای ارزش گذاری استارت آپ ها کاربرد دارد.
یک استارت آپ را چگونه می توان تامین سرمایه کرد؟
به خاطر اینکه اکثر استارت آپ ها در ابتدا باید روی آزمایش و پردازش ایده اولیه شان تمرکز کنند، ممکن است هزینه های سنگینی را متحمل شوند. شاید یک کارآفرین یا چند دانشجویی که با کلی ذوق و شوق بخواهند استارت آپ شان را راه اندازی کنند از پس هزینه های آن بر نیایند. به همین دلیل نیاز به سرمایه گذار و به اصطلاح تامین کننده سرمایه است. برای تامین سرمایه استارت آپ ها راه های زیادی وجود دارد. یکی از آن راه ها وام های بانکی است که مخصوص کارآفرین ها است. کار آسانی نیست بتوانید از بانک وام های سنگین دریافت کنید ولی با پیگیری های زیاد تا حدی ممکن خواهد بود.
خیلی از جوان های کار آفرین هم ممکن است به سراغ دوست یا فامیلی که پول دار است بروند و از آن ها بخواهند برای راه اندازی استارت آپ شان در سرمایه گذاری پر سودی شریک شوند. خیلی وقت ها هم دیده شده با ارائه طرح دقیقی از استارت آپ خود توانسته اند از این طریق سرمایه اولیه را برای راه اندازی استارت آپ خود تامین کنند. این هم یک روش است! اما اگر واقعا استارت آپ شما کارگشا باشد و خدمت خاصی را ارائه دهد خیلی از سرمایه گذارها مشتاق می شوند هزینه های استارت آپ تان را تامین کنند. ولی از آن جایی که آینده یک استارت آپ به هیچ وجه قابل پیش بینی نیست ریسک سرمایه گذاری روی هر استارتاپ بسیار بالا خواهد بود و خیلی از سرمایه گذارها به سختی راضی می شوند در سود کار شریک شوند. کتاب هنر تامین سرمایه برای استارت آپ ها هم پیشنهاد خوبی برای علاقه مندان به راه اندازی استارت آپ است که شدیدا توصیه می کنم این کتاب را بخوانید. کتاب هنر تامین سرمایه برای استارت آپ ها نوشته الخاندرو کریمادس با ترجمه ای از فرزاد پریدار است که از انتشارات پندار پارس به چاپ رسیده است. جناب فرزاد پریدار هم خود از فعالان حوزه استارت آپ و کارآفرینی می باشد و با اشراف کامل در این حوزه این کتاب را ترجمه کرده است. کتاب هنر تامین سرمایه برای استارت آپ ها با نگاهی دقیق به علم دنیای استارت آپ ها و کارآفرینی و به زبانی کاملا ساده و امروزی قواعد و راهکارهای جمع آوری سرمایه برای یک استارت آپ را شرح میدهد. جذب سرمایه در تمام کشور ها برای اهالی استارت آپ یک مشکل بسیار بزرگ است و این مشکل در ایران هم وجود دارد و چه بسا طبق عنوان این کتاب تامین سرمایه برای یک استارت آپ به راستی یک هنر محسوب میشود.
چرا اکثر استارت آپ های ایرانی شکست می خورند؟
حتما شما هم به این مسئله توجه کرده اید که استارت آپ هایی که شکست می خورند نسبت به استارت آپ های موفق ایرانی بیشتر هستند. دلیل اصلی آن عدم شناخت کافی است. اکثر افرادی که استارت آپ راه اندازی می کنند احساسی رفتار می کنند و جنبه های مختلف کار را در نظر نمی گیرند. به عنوان مثال شما دیجی کالا را می بینید و چون فروش بالایی دارد و مشتریان دائمی زیادی دارد دوست دارید یک فروشگاه اینترنتی مثل دیجی کالا راه اندازی کنید. سرمایه شما فقط 50 میلیون است! یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی می کنید به امید اینکه شما هم روزی مثل دیجی کالا شوید. نیروی کار استخدام می کنید، محصولات را تامین می کنید، داخل فروشگاه تان می گذارید، به سراغ تبلیغات اینترنتی می روید، روی جذب مشتری تمرکز می کنید، آموزش های لازم را می بینید اما به نتیجه نمی رسید! چون جزئیات مهم هستند نه اینکه این مراحل را فقط طی کنید! به جرات می توان گفت اکثر کسب و کارهای آنلاین نوپا که شکست می خورند استمرار و تلاش در کارشان ندارند. آن ها فقط به فروش و جذب مشتری بیشتر و به درآمد رسیدن سریع فکر می کنند. آن ها رقبای خود را می بینند و دقیقا از آن ها پیروی می کنند. به دلیل همین است که شکست می خورند. مطمئن باشید اگر به همین سادگی ها بود پدر من و شما هم یک استارت آپ برای خودشان راه اندازی می کردند و موفق می شدند. برای اینکه استارتاپ خود را به موفقیت برسانید تلاش زیاد، استمرار و صبر و حوصله نیاز است. این یک راه پر پیچ و خم است و انتهای آن اصلا مشخص نیست! جمع بندی و سخن پایانی در این مقاله سعی کردم هر آن چیزی که درباره استارتاپ باید بدانید را عنوان کنم. پیشنهاد من این است که قبل از راه اندازی استارت آپ خود قبل از هر چیز روی ایده تان تمرکز کنید. مهمترین چیز محصول اولیه است که آن را تولید کنید. اگر دست تنها اید و فقط صاحب ایده هستید سعی کنید در استارت آپ ویکندهایی که در شهر های مختلف برگذار می شود حتما شرکت کنید. در این رویداد ها مطمئن باشید می توانید تیم های خیلی خوبی را برای خود بسازید. همچنین اگر سرمایه ای ندارید هرگز نا امید نشوید و از شتاب دهنده ها کمک بگیرید.